Sunday, July 09, 2017

Barcelona Informationspunkt och permanent utställning Av Svenska Tornet från 1929 på Montjuïc berg

HAR VI ÄRAN ATT PRESENTERA EN BARNBOKEN ‘THE HISTORY OF THE TOWER OF SWEDEN IN BARCELONA’ 

Denna historia börjar 1923, då Hans Majestät Oscar Gustaf Adolf av Sverige, fick en inbjudan, från kung Alfonso XIII av Spanien, för att delta i en internationell utställning som hölls 1929 i Barcelona. Ett svenskt torn byggdes, tack vare kung Gustaf V donation till Barcelona och tornet och dess paviljong blev officiellt ett Barcelonès arv 1931.
Den svenska flaggan och det svenska tornet på Montjuïc var i sin tid en arkitektonisk pärla. All material för denna konstruktion var av träslaget piska och introducerades på mässan i Barcelona 1929 av arkitekten Peder Clason. Barnboken berättar med livliga illustrationer hur det svenska tornet kom till Barcelona och har idag publicerats på spanska och engelska.
Vi anser att detta är ett bortglömt arv för både svenskar och katalaner och en historia som inte har fått den uppmärksamhet den förtjänar. Tornet förstördes på grund av härjningarna under det spanska inbördeskriget 1939 men idag 84 år senare har den svenska flaggan hissats upp igen på Montjuïc’s berg i Barcelona.
I december 2016 startades föreningenVänner av svenska tornet från 1929 FunkisCat”. Funkis då det är en förkortning för Svenska funktionalism och CAT då det är en förkortning för Catalunya. Vårt huvudkontor är Väg Montjuïc nr 40, E.08038 Barcelona. Ett avtal undertecknades med B:SM, Barcelona stadshus, för att öppna en permanent utställning. Vi har idag en informationspunkt på Montjuïc’s berg (Plaza la Sardana, framför Mirador del Alcalde) där föreningen presenterar och pratar om detta glömda arkitektoniska arv.
 Välkomna!